ACTUEEL

UMC Utrecht doet aangifte van lek patiënteninformatie

Het UMC Utrecht heeft aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke patiënteninformatie. Het universitaire ziekenhuis meldt op zijn website dat dat is gedaan naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla.

Zembla heeft volgens het ziekenhuis de afgelopen tijd veel vragen gesteld op basis van informatie die hen door anonieme bronnen was toegespeeld. De informatie betreft de vermeende misstanden op de KNO-afdeling van het ziekenhuis. Het UMC Utrecht laat weten dat het ziekenhuis lekken van vertrouwelijke patiënteninformatie een ernstig feit vindt en heeft daarom aangifte gedaan.

Het ziekenhuis heeft samen met externe partijen de door Zembla aangereikte patiëntencasussen bekeken en laat naar aanleiding hiervan weten dat deze zorgvuldig zijn behandeld. "Het vormt voor ons geen aanleiding om te twijfelen aan individuele medewerkers, de afdeling of het kwaliteitssysteem," aldus het ziekenhuis.

IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) liet eerder woensdag weten dat ze twee calamiteiten onderzoekt en klachten over een angstcultuur op de KNO-afdeling van het UMC. Diverse artsen van de afdeling keel-, neus en oorheelkunde van het UMC hebben de zaak bij de IGZ aangebracht.

Zembla besteedt woensdag aandacht aan de zaak en heeft informatie aan de IGZ gegeven. Ook is vanuit het ziekenhuis concrete informatie aan de inspectie doorgegeven. Een van de calamiteiten zou gaan om een halsslagader die tijdens een operatie per ongeluk is doorgesneden, waardoor de patiënt later overleed. "Als de informatie juist is, dan is dat ernstig", aldus de IGZ. ,,Om die reden onderzoekt de inspectie de situatie opnieuw."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top