ACTUEEL

Albert Schweitzer start polikliniek levenseindevragen

Ongeneeslijk zieke patiënten kunnen sinds kort in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht terecht in een speciale 'polikliniek levenseindevragen'. De patiënten krijgen hier bijstand van een predikant of een pastor.

Kloof tussen slecht nieuws en terminale fase

Het ziekenhuis heeft altijd al geestelijk verzorgers in dienst gehad. Patiënten die te horen kregen dat zij niet meer beter zouden worden, konden de hulp van de protestantse predikanten en de katholieke pastor inschakelen. Het ziekenhuis biedt de hulp nu standaard aan. Volgens het ziekenhuis zat er voorheen een flinke kloof tussen het 'slechtnieuwsgesprek' en het daadwerkelijk aanbreken van de terminale fase. Dit kan soms wel maanden duren. “Juist dan hebben patiënten veel vragen. Niet alleen over wat hun te wachten staat, maar ook levensvragen, of liever gezegd levenseindevragen. Juist dan is er op het gebied van zorg niet zo erg veel geregeld,” zegt geestelijk verzorger Martie Ottens.

Actieve profilering

Eerder moesten de patiënten zelf aangeven dat ze behoefte hadden aan geestelijke bijstand. Maar dat was alleen mogelijk als ze op de hoogte waren van het bestaan van deze zorg. “Nu profileren wij ons actief als een van de poliklinische afdelingen van het ziekenhuis,” aldus Ottens. Artsen die een slechtnieuwsgesprek voeren, kunnen via het interne computersysteem van het ziekenhuis voortaan direct de hulp van de polikliniek inroepen en een afspraak maken voor de patiënt.

Religie geen vereiste

Het Albert Schweitzer is een middelgroot ziekenhuis met vier locaties in de Drechtsteden. Een woordvoerder benadrukt dat de stervensbegeleiding ook voor mensen is die niet religieus zijn. “De verzorgers zijn ook in staat om mensen zonder geloofsbeleving bij te staan.” (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly<<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top