ACTUEEL

'Psychisch en seksueel misbruik in jeugdzorg'

Tientallen mensen hebben al gemeld dat ze in de jeugdzorg zijn misbruikt. Een commissie die sinds een paar maanden vooronderzoek doet, heeft ongeveer zeventig meldingen gekregen. De slachtoffers zeggen ,,dat er vaak langdurig sprake was van een combinatie van psychisch en fysiek geweld, in combinatie met seksueel misbruik'', meldde de commissie vrijdag.

De commissie staat onder leiding van Micha de Winter. Hij is hoogleraar maatschappelijke opvoedingsvraagstukken aan de Universiteit Utrecht. De Winter en de andere commissieleden kijken of het haalbaar is om onderzoek te doen naar misbruik sinds 1945. Voor 1 mei moeten ze verslag uitbrengen aan het kabinet.

Slachtoffers gehoord

PvdA-Tweede Kamerlid Loes Ypma vindt dat nu zoveel mensen zich al melden er een grondig onderzoek moet komen "waarbij de slachtoffers gehoord worden en we lessen kunnen trekken voor de toekomst. Het is van groot belang dat alle kinderen in jeugdzorginstellingen veilig kunnen opgroeien."

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wilde vrijdag nog weinig kwijt over het vooronderzoek van de commissie-De Winter. Hij wacht de uiteindelijke uitkomsten van het onderzoek af. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top