ACTUEEL

Kamer wil opheldering over UMC Utrecht

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Schippers van Volksgezondheid over twee medische missers bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en de rol die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarin speelt.

Actualiteitenprogramma Zembla onthulde deze week dat het ziekenhuis twee fatale medische calamiteiten tegenover de IGZ heeft verzwegen. Bovendien zou de patiëntveiligheid bij het UMC Utrecht in het geding zijn door een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde. De Inspectie is een onderzoek begonnen.

De SP vroeg donderdag een debat aan over de kwestie, maar kreeg geen meerderheid van de Kamer achter zich. Wel vraagt de Kamer minister Schippers om een brief met uitleg. Lea Bouwmeester (PvdA) dringt aan op een extern onderzoek door een onafhankelijke commissie. Mogelijk wordt op basis van de toelichting van de minister later nog een debat gevoerd, zo meldt RTL Nieuws.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

9 november 2015

Wij wilden toch af van deze Pavlov-reacties? En beginnen met vertrouwen?

Neemt het UMC zijn eigen verantwoordelijkheid om zaken te onderzoeken en op orde te krijgen, veroordeelt de inspectie dat, omdat zij willen oordelen en begint een kamer om op de stoel van UMC-bestuurders te gaan zitten.

Wanneer gaan wij weer de verantwoordelijkheid bij de verantwoordelijken laten? Eerst de KNO-ers zelf. Dan de RvB. Dan de toezichthouders?

Top