Finance

Niet vergoeden complicaties maakt ziekenhuis beter

Ziekenhuizen presteren beter als de kosten van complicaties die in een ziekenhuis worden opgelopen niet worden vergoed. Dat blijkt volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) uit de eerste evaluatie van deze  Amerikaanse maatregel.

Betaling gestopt

In 2008 is het sociale zekerheidsprogramma van de VS, Medicare, gestopt met het betalen van behandelingen en heropnames ten gevolge van acht complicaties die ziekenhuizen kunnen vermijden. Het gaat om achtergelaten objecten na chirurgie, luchtembolie, verkeerde bloedtransfusie, verwondingen opgelopen in het ziekenhuis, kathetergeassocieerde urineweginfecties, mediastinitis na coronaire bypass en behandelingen van gevolgen als decubituswonden, infecties en sepsis.

Creatief declareren

In de staat Californië is het aantal betalingsverzoeken voor complicaties ten opzichte van 2006 gedaald van 2.644 naar 55. Ziekenhuizen zijn gedeeltelijk beter gaan presteren, maar zij zijn ook creatiever omgegaan met declaratiecodes. Het NTvG meldt dat bij bijvoorbeeld mediastinitis de coronaire bypass werd weggelaten.

>> Skipr daily en Skipr weekly<<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top