ACTUEEL

Nijmeegs acupunctuur-onderzoek is ‘kwakzalverij’

Een promotie-onderzoek van de Radboud Universiteit naar acupunctuur als aanvullende therapie deugt niet. Dit schrijft de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) in een brief aan de rector magnificus van de Radboud Universiteit.

Volgens de Volkskrant sluiten twee niet-betrokken hoogleraren in de psychologie en psychiatrie zich aan bij de kritiek. Zij noemen de studie tegeover de krant "zwak, zo niet belabberd" en "methodologisch volstrekt onvoldoende".

Psychologe Peggy Bosch wil op 26 november promoveren op een studie naar de effecten van acupunctuur op depressie, schizofrenie en slaapproblemen. Acupunctuur heeft volgens haar een positief effect op slaap en daarmee op de stemming bij een chronische depressie.

De VtdK vindt het een slechte en "overbodige" studie. "Omdat er al bakken aan bewijs is dat acupunctuur nooit meer doet dan een placebo", aldus secretaris Frits van Dam van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

De kritiek van hoogleraar Jim van Os (Universiteit van Maastricht) richt zich voornamelijk op de uitvoering van de studie. "De trials zijn te klein, slecht beschreven en er vallen te veel proefpersonen uit om een betekenisvolle analyse toe te laten", vindt hij. In de tweede trial vielen er van de 40 patiënten in de controlegroep 29 uit. Bovendien zijn de analyses niet correct uitgevoerd, voegt hoogleraar psychologie van de VU Pim Cuijpers daaraan toe.

De kritische hoogleraren benadrukken in de Volkskrant echter dat ze de onderzoeksvraag wel legitiem vinden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top