ACTUEEL

Huisarts blijft wissewasjes vaker bespaard

Minder mensen gaan voor wissewasjes naar de huisarts. Dat concludeert onderzoeker Frans Bongers van Nivel in een proefschrift waarop hij vrijdag 6 november promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Bongers baseert zich op cijfers tussen 1987 en 2001.

Efficiënter werken

Volgens Bongers is de huisarts in die periode veel efficiënter gaan werken. Onlangs bleek uit de resultaten van de Meetweek van Comité WAKE UP (CWU) wel dat huisartsen tien uur per week meer werken dan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) als norm hanteert. Zo hadden huisartsen in 2001 de helft minder mensen in de spreekkamer met een griepje. Ook kwamen mensen aanzienlijk minder met klachten op de proppen als diarree en keelpijn. Volgens de promovendus heeft voorlichting over een aantal gewone gezondheidsproblemen geholpen en weten patiënten beter dat sommige klachten niet sneller over gaan door een bezoek aan de huisarts.

Meer vervolgcontact

In minder tijd behandelen huisartsen nu meer patiënten. Dat komt volgens Bongers doordat de huisartsen minder huisbezoeken zijn gaan afleggen, vaker bellen met patiënten en vaker werk uitbesteden aan assistenten. Daarnaast behandelen huisartsen mensen met een chronische ziekte intensiever. Dit heeft geleid tot mee vervolgcontacten.

Wissewasjes buiten kantooruren

Vorig jaar zomer en begin 2009 klaagden huisartsen over het toenemende aantal wissewasjes waarvoor patiënten bij hen aanklopten. Het ging toen om de huisartsenposten, waar patiënten voor dringende gevallen buiten kantooruren terecht kunnen. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly<<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top