ACTUEEL

Utrechtse wethouder Jongerius treedt terug

De Utrechtse wethouder Margriet Jongerius treedt per direct af. Ze is verantwoordelijk voor onder meer de Wmo en Welzijn.

Volgens haar partij GroenLinks constateert Jongerius "dat haar bestuursstijl niet matcht met de manier waarop in Utrecht politiek bedreven wordt". Ze zou om die reden buiten de politieke arena effectiever kunnen zijn dan als wethouder van Utrecht. Of haar vertrek verband houdt met het vernietigende rapport van de Utrechtse rekenkamer over het muziekpaleis Tivoli/Vredenburg is niet duidelijk. De gemeente moest sinds de opening van het veel te dure centrum met miljoenen bijspringen.

De rekenkamer concludeerde dat de bouw en exploitatie van het muziekcentrum is uitgelopen op een financiële flop. De bouwkosten zijn met ruim 58 miljoen euro overschreden. Het aantal betalende bezoekers is veel te laag voor de enorme capaciteit van het gebouw. Als er niks verandert, is exploitatie onmogelijk en loopt de gemeente aanzienlijke financiële risico's.

Volgens de Utrechtse fractie van GroenLinks vergde de beslissing "veel moed en zelfreflectie" van Jongerius. ,,Wij kunnen de beslissing van Margriet dan ook alleen maar respecteren", aldus GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer. Jongerius realiseerde volgens haar partij in de afgelopen anderhalf jaar "de reparatie van het cultuurbudget", stelde de regie van de cliënt centraal bij de decentralisaties en zette zich in voor het versterken van de participatie van inwoners en het honoreren van hun eigen initiatieven. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top