ACTUEEL

'Patiënten blijven massaal weg van afspraak in ziekenhuis'

Ziekenhuizen in de regio die zich uitstrekt van Flevoland tot in de Achterhoek en van Noordoost-Overijssel tot de zuidwestelijke Veluwe tellen meer wegblijvers dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van het regionale dagblad de Stentor.

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg en het Deventer Ziekenhuis hebben de meeste wegblijvers: namelijk 4 procent. Dit betekent bij het Deventer Ziekenhuis dat jaarlijks 20 duizend patiënten zonder afmelding niet op hun afspraak verschijnen. Algemene ziekenhuizen scoren volgens het ministerie van Volksgezondheid 2,7 procent no show patiënten; universitair medische centra zitten op 3,6 procent. In deze regio zitten de ziekenhuizen die een registratie bijhouden allemaal boven de 3 procent.

Landelijk daalt het aantal patiënten dat niet komt opdagen voor een afspraak. Minister Schippers leidt hieruit voorzichtig af dat de aandacht en aanpak van dit probleem vruchten afwerpt. De Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen overweegt boetes in te voeren. Andere ziekenhuizen in de regio, kiezen vooralsnog en steeds meer voor de vriendelijke benadering met herinneringsberichten en verbetering van eigen handelen in plaats van boetes.

Geen van de ziekenhuizen in de regio heeft onderzoek laten doen naar de redenen waarom patiënten wegblijven. Zij denken dat patiënten het gewoon echt vergeten. Isala denkt op basis van ervaringen in de dagelijkse praktijk dat angst ook een rol speelt en bovendien dat patiënten bij meerdere ziekenhuizen een afspraak maken en uiteindelijk kiezen voor het ziekenhuis waar ze het snelst terecht kunnen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top