ACTUEEL

OM ziet af van vervolging Women on Waves

Het openbaar ministerie (OM) stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar de praktijken van Women on Waves (WoW). De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vroeg het OM afgelopen zomer om WoW strafrechtelijk te vervolgen wegens het uitdelen van abortuspillen aan zwangere vrouwen voor de kust van Spanje. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

Vergunning abortuspillen

Women on Waves was volgens de inspectie in overtreding toen zij in oktober 2008  abortuspillen niet vanuit hun speciale mobiele kliniek uitdeelde. Volgens de inspectie heeft WoW alleen een vergunning om dit vanuit hun mobiele kliniek te doen; een vergunninghoudende behandelunit in een zeecontainer op hun 'abortusschip'.

Vervolging Women on Waves

Het OM stelde de  inspectie een reeks vragen waarom ze tot vervolging van WoW over zou moeten gaan. De inspectie heeft deze niet overtuigend kunnen beantwoorden, waardoor het OM van vervolging afziet. Dit is woensdagochtend gebleken uit vragen die de PvdA-Kamerleden Gill’ard en Heerts aan minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Bussemaker van Volkgezondheid hebben gesteld. De PvdA-Kamerleden willen nu weten welke vragen van het OM de inspectie onvoldoende heeft kunnen beantwoorden.

Inspectie handelde 'onzorgvuldig en voorbarig'

Volgens het Reformatorisch Dagblad  blijkt hieruit dat de PvdA vind dat de inspectie ”onzorgvuldig” en “voorbarig” heeft gehandeld door aangifte te doen zonder dat ze over voldoende feitelijke informatie beschikte De PvdA wenst daarom dat staatssecretaris Bussemaker de IGZ adviseert om voortaan “alle vormen van zorgvuldigheid in acht te nemen alvorens aangifte te doen van een misdrijf.”

Wet afbreking zwangerschap (Waz)

De abortuspil staat sinds 1999 geregistreerd als abortusmiddel en valt onder de Wet afbreking zwangerschap (Waz). Dat betekent dat de abortuspil alleen in vergunninghoudende klinieken of ziekenhuizen mag voorgeschreven. Dankzij deze behandelunit kunnen Women on Waves overal de medicamenteuze (abortuspil) en instrumentele abortus uitvoeren.

Regels overtijdbehandeling onder strafwet

De PvdA vreest verder dat het niet vervolgens van WoW betekent dat het OM het verstrekken van abortuspillen in afwezigheid van een vergunninghoudende mobiele kliniek niet als strafbaar feit ziet. Het kabinet heeft afgelopen mei besloten om overtreding van regels voor de overtijdbehandeling, waar ook het verstrekken van abortuspillen onder valt, onder de strafwet te brengen. Gill’ard en Heerts willen weten of dit kabinetsbesluit juridisch nog houdbaar is.

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top