Finance

'Ziekenhuisdirecteuren moeten méér verdienen'

André Goedée wil dat bestuurders van ziekenhuizen meer mogen verdienen dan wettelijk toegestaan. Dat schrijft de voorzitter van de raad van toezicht van het Amphia Ziekenhuis in een brief aan zijn collega's, meldt Omroep Brabant.

In de brief roept Goedée andere toezichthouders op om hierover samen bij minister Schippers (Volksgezondheid) aan de bel te trekken, aldus de regionale omroep. Volgens Goedée worden de complexiteit, zwaarte en verantwoordelijkheden van het werk van ziekenhuisbestuurders onderschat. Ook zou de Wet Normering Topinkomens (WNT) het aannemen van goede mensen in de weg staan.

"Het zal lastig worden om het huidige, prima functionerende bestuur bij elkaar te houden als ze zo’n fors deel van hun salaris moeten inleveren", vertelt Goedée aan Omroep Brabant. "In het bedrijfsleven kunnen ze veel meer verdienen. En het runnen van een groot ziekenhuis is wél een enorm belangrijke taak waarvoor we graag de beste mensen aannemen."

Den Haag

Om als toezichthouder garant te blijven staan voor kwaliteit in de raad van bestuur heeft Goedée de minister gevraagd voor de leden van de raad van bestuur bij ziekenhuizen een uitzondering te maken op de WNT. "Ik heb nog steeds geen antwoord gehad vanuit Den Haag", zegt de rvt-voorzitter, "Maar ik begrijp dat ze daar ook andere dingen aan hun hoofd hebben en dat er dus wellicht nog wat tijd overheen kan gaan."

3 Reacties

om een reactie achter te laten

V. Sporen

10 november 2015


Hoe zuiver is dit pleidooi? Is de vergoeding van toezichthouders niet een percentuele afgeleide van het salaris van de bestuurders?
En is de kerncompetentie van een ziekenhuisbestuurder niet hart voor de zaak? Wat daarentegen heer Goeddee stimuleert is hart voor de portemonnee. Hopelijk hebben ze in het Amphiaziekenhuis intern wat gezonde tegenkrachten.

Roel Klap

10 november 2015

Gelukkig ken ik ook ziekenhuisbestuurders die hier niet mee bezig zijn en die opvallend goed in staat en bereid zijn om tegen het salaris wat wel binnen de huidige normen valt te functioneren. Daar tegenover ken ik ook ziekenhuisbestuurders die bestuurlijk de nodige "bokken schieten", salarissen ver boven de norm hebben en bij hun aftocht ook nog de nodige tonnen meenemen. Zouden die beter gefunctioneerd hebben als ze nog meer verdiend hadden??? Ben het volmondig met de voorgaande schrijver eens: een goed ziekenhuisbestuurder heeft vooral een hart voor de zaak nodig waarbij het salaris ondergeschikt is.

Olaf Wijman

10 november 2015

Wat zou Goedée dan wel een juist inkomen vinden? Hoe goed moet je zijn om 'X' te verdienen? Wanneer is het voor rupjesnooitgenoeg een keer goed? Laat Goedée zo snel mogelijk vertrekken uit Breda als hij graag meer wil verdienen.

Top