ACTUEEL

Eén op de drie haalt apotheekrecept niet op

Bijna één op de drie patiënten (29 procent) haalde vorig jaar de door de huisarts voorgeschreven geneesmiddelen niet op in de apotheek. Vooral patiënten in achterstandswijken mijden de farmaceutische zorg, blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

Het percentage patiënten dat zijn geneesmiddelen niet binnen zeven dagen ophaalt in de apotheek is tussen 2012 en 2014 vrijwel constant. In 2008 en 2009 was dit met respectievelijk 34 procent en 35 procent aanzienlijk hoger, concludeert het NIVEL.

Vrouwen

Ook vrouwen blijken hun medicatie -net als inwoners van achterstandswijken- vaker te laten liggen dan mannen (31 procent versus 26 procent). Jong volwassenen tussen 25 en 29 jaar scoren met 35 procent ook hoger dan oudere patiënten tot 65 jaar (29 procent) als het gaat om het niet afhalen van medicijnen. Patiënten met één of meer chronische aandoeningen bezoeken de apotheek juist weer trouwer dan klanten zonder aandoening.

Het percentage niet opgehaalde geneesmiddelen blijkt sterk te verschillen tussen de geneesmiddelgroepen. Binnen de hoofdgroep ‘zenuwstelsel’ worden middelen het vaakst niet opgehaald (31 procent), zoals pijnstillers, antipsychotica en antiparkinsonmiddelen. Maar ook anti-parasitische middelen, insecticiden en repellents (30 procent) en dermatologica (19 procent) blijven regelmatig achter in de apotheek.

Geneesmiddelen die het minst vaak niet worden opgehaald zijn de hoofdgroepen cardiovasculair systeem (8 procent), oncolytica en immunomodulantia (9 procent) en systemische hormonale preparaten, met uitzondering van insuline en geslachtshormonen (8 procent).

Slecht weer

Volgens het NIVEL zijn er naast kosten diverse redenen waarom patiënten hun geneesmiddelen niet ophalen. Zo kan er sprake zijn van een voorzorgrecept of patiënten gaan naar de drogist voor een goedkoper geneesmiddel. Ook het seizoen blijkt van invloed: in januari en februari halen patiënten gemiddeld vaker hun geneesmiddelen niet op dan in de rest van het jaar. Mogelijk komt dat, volgens NIVEL, omdat ze dan hun eigen risico nog niet hebben opgemaakt.

NIVEL baseerde zich voor het onderzoek op Vektis-declaratiedata en de NIVEL Zorgregistraties Huisartsen; voor 2014 werden de recepten van ongeveer 500 duizend patiënten geanalyseerd. Het onderzoek werd verricht in opdracht van het ministerie van VWS, met in de begeleidingscommissie vertegenwoordigers van VWS, de Consumentenbond, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top