Finance

OM eist gevangenisstraf voor stelselmatige zorgfraude

Het Functioneel Parket heeft voor de rechtbank in Almelo een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 50-jarige vrouw uit Hengelo voor stelselmatige fraude met zorggelden. In totaal zou zij voor ruim 2 miljoen euro gefraudeerd hebben.

Het zorgbureau SPV bood huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, verpleging en individuele en groepsbegeleiding aan in onder meer de omgeving van Almelo, Hengelo en Enschede. De verdachte gaf sinds 2009 leiding aan SPV. Uit onderzoek door de Dienst Opsporing van de Inspectie SZW blijkt dat het zorgbureau tussen 2009 en 2011 stelselmatig meer zorguren en andere zorg declareerde dan het leverde aan cliënten. SPV declareerde dubbel en ook zonder CIZ-indicatie. Het zorgbureau hield volgens het OM een valse administratie bij. Zorgdeclaraties en verantwoordingsstaten zouden zijn vervalst om meer gelden uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten aan te vragen.

De officier van justitie noemde de fraude op zitting ernstig: "De gedupeerde is hier niet alleen de overheid en/of de zorgkantoren, maar ook en met name de patiënten die toch al in een kwetsbare positie zitten." De onderzochte patiënten hadden allen persoonlijke verzorging nodig, dat wil zeggen: onder andere hulp bij het aankleden en douchen. Ze hadden daarvoor ook een indicatie. Maar uit het onderzoek blijkt dat zij vaak alleen huishoudelijke hulp ontvingen.

'Vertrouwens is ernstig geschaad'

Onder de groep patiënten van SPV zaten relatief veel personen met psychische klachten en veel allochtonen, die de Nederlandse taal niet of nauwelijks machtig zijn en daardoor niets begrepen van het Nederlandse zorgstelsel. Zij waren dan ook afhankelijk van wat SPV voor ze regelde. “Het vertrouwen van deze patiënten van SPV is ernstig geschaad. Verder telt mee dat gaat om stelselmatige fraude van jaren 2009 -2011 met veel slachtoffers” zei de officier op zitting.

SPV ging in 2011 failliet. Daarna ging de directeur van SPV volgens het OM door met de fraude, maar dan voor een ander zorgkantoor, met de naam Care4All. Om dat te verhullen zette ze het bedrijf op naam van stromannen. "Zorgfraude ondermijnt ons zorgstelsel", zei de officier van justitie tijdens de zitting. Ze vindt een onvoorwaardelijke gevangenis van twee jaar op de plaats. Om ervoor te zorgen dat de verdachte niet weer doorgaat, eiste de officier aanvullend nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frans Sinel

2 december 2015

waneer uitspraak,wilt u zorgen dat u die ook vermeld?
Frans sinel.

Top