Finance

Zorgpremie stijgt door strengere eis aan verzekeraar

De premies voor de zorgverzekering stijgen volgend jaar, vreest de Tweede Kamer. De verzekeraars moeten dan 300 miljoen euro meer eigen vermogen hebben van de Nederlandsche Bank (DNB). Deze strengere eis zou tot gevolg hebben dat de premies met 25 euro stijgen in plaats van 20 euro waar minister Klink in september nog vanuit ging.

Opheldering stijging zorgpremie

Het CDA en de PvdA hebben woensdag opheldering gevraagd aan minister Ab Klink (Volksgezondheid). De SP wijt de dreigende premiestijging aan doorgeschoten marktwerking.

Reserves zorgverzekeraars

Verzekeraars die veel meer moeten uitkeren dan hun collega’s kunnen nu nog gebruik maken van een ‘potje’ dat daarvoor bestemd is. Nu dit systeem wordt afgebouwd, lopen ze meer risico. Om klappen te kunnen opvangen, moeten ze van DNB zelf meer reserves hebben. PvdA en SP noemen dit 'dood geld' dat niet aan zorg uitgegeven wordt. Verder wil het CDA wil van minister Klink weten of de zorgverzekeraars de komende jaren steeds grotere reserves moeten gaan aanleggen.

DNB verrast zorgverzekeraars

De aangescherpte eisen van De Nederlandsche Bank aan het eigen vermogen van zorgverzekeraars hebben de zorgverzekeraars onaangenaam verrast. Sinds de invoering van het huidige stelsel van zorgverzekeringen zijn de voorwaarden die aan de hoogte van het eigen vermogen worden gesteld, niet veranderd. Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) klaagt dat het besluit van DNB volkomen uit de lucht komt vallen.

Zorgpremies 2010

De zorgverzekeraars zijn net bezig de zorgpremies voor 2010 vast te stellen. Voor 15 november moeten ze hun klanten de polis voor volgend jaar aanbieden. Ze hebben nu nauwelijks nog de gelegenheid de grotere reserves te verrekenen in hun premies. Op Prinsjesdag ging minister Klink er nog van uit dat de zorgpremie slechts met 20 euro zou stijgen naar 1085 euro. Dit is een verwacht gemiddelde. De zorgverzekeraars stellen zelf de premie vast. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top