ACTUEEL

Alleskunner Meurs voert als eerste vrouw Skipr 99 aan

Voorzitter Pauline Meurs van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) voert dit jaar de Skipr 99 aan. Het is voor het eerst sinds het eerste verschijnen in 2008 dat de netwerklijst wordt aangevoerd door een vrouw.

Meurs neemt de nummer 1-positie over van bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ. De nummer 1-notering van Meurs weerspiegelt haar continue en consistente aanwezigheid in de top van de zorg. Van de WRR, ZonMW en Eerste Kamer tot de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, RVZ of RVS, vrijwel geen gremium of Meurs is er lid van of lid van geweest.

Daarnaast gaf Meurs leiding in verschillende invloedrijke beleidscommissies. Eind jaren negentig was er de commissie die zich boog over governance in de zorg, meer recent waren beleidsadviezen over de bezoldiging van de medisch specialisten en het hoofdbehandelaarschap in de ggz.
Meurs is daarnaast directeur van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Opmars

Ook elders in de Skipr 99 zet de opmars van vrouwelijke beslissers door. Telde de Skipr 99 vorig jaar al een record van 24 vrouwen, dit jaar zijn dit er met 26 opnieuw twee meer. Opvallend zijn de nieuwe benoemingen bij UMC Utrecht en Maastricht UMC+. Beide academische ziekenhuizen worden sinds dit jaar geleid  door een vrouw. Margriet Schneider (65e) volgde in Utrecht Jan Kimpen (63e) op  –die chief medical officer bij Philips wordt-, Marja van Dieijen-Visser (80e) nam in Maastricht het stokje over van Guy Peeters.   

Ook bij LUMC en Radboudumc nieuwe bestuursvoorzitters in de persoon van respectievelijk Willy Spaan (18e) en oud-topambtenaar Léon van Halder (12e). De oud-topambtenaar is tevens met  afstand de hoogste nieuwe binnenkomer in de Skipr 99.  

Ziekenhuisfusies

In de Skipr 99 is daarnaast duidelijk de weerslag te zien van de fusietrend in de ziekenhuissector.  Onder anderen Bart Berden (19e , St. Elisbeth/Tweesteden), Hans van der Schoot (26e, OLVG/SLAZ), Chiel Huffmeijer (27e, Reinier HAGA Groep) en David Jongen (53e, Zuyderland Ziekenhuis) stijgen een flink aantal plekken.

Vanzelfsprekend zijn ook de zorgverzekeraars vanwege hun regierol in het zorgstelsel weer prominent aanwezig in de Skipr 99. Onder hen wel twee nieuwe namen: Ruben Wenselaar (20e), die bij Menzis het  bestuursvoorzitterschap overnam van Roger van Boxtel, en Jean-Paul van Haarlem (38e), opvolger van Erno Kleijnenberg bij ONVZ.   
 

Bekijk de volledige Skipr 99 on site of in Skipr magazine 12, december 2015.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top