ACTUEEL

ZonMw reikt prijs uit aan Even Buurten

Het Rotterdamse project Even Buurten heeft de ZonMw-Parel gewonnen. Dit project krijgt de prijs omdat het de sociale samenhang in de wijk bevordert, waardoor ouderen langer zelfstandig in hun eigen huis kunnen wonen.

Even Buurten heeft de prijs ontvangen uit handen van ZonMw-directeur Henk Smid, tijdens de conferentie 'Een nieuwe generatie ouderen(zorg)'. Het project is uitgevoerd door de gemeente Rotterdam en is gefinancierd vanuit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van ZonMw. Even Buurten helpt ouderen boven de 70 jaar om langer zelfstandig te blijven wonen in hun eigen buurt. Zij lopen in het dagelijks leven soms tegen problemen aan die ze zelf niet op kunnen lossen. Via Even Buurten komen zij in contact met buurtbewoners of vrijwilligers. Die helpen de oudere door bijvoorbeeld een boodschap te doen of iemand naar de dokter te brengen. Zo nodig verwijst diegene de oudere naar de huisarts of wijkverpleegkundige.

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat de professionals van Even Buurten erg tevreden zijn over hun werkzaamheden. "Ouderen zijn er écht mee geholpen", zegt Brigitte Kruik, die ruim twee jaar actief is in het project. Ook andere zorgprofessionals zijn enthousiast en ervaren de samenwerking als heel positief. De werkzaamheden blijken bovendien van belang te zijn voor het welzijn van ouderen. Inmiddels maakt Even Buurten structureel onderdeel uit van de werkwijze van twaalf Rotterdamse wijkteams. In nog dertig andere wijken wordt onderzocht hoe de methodiek toegepast kan worden. Ook in Groningen en Zeeland lopen projecten volgens de Even Buurten-aanpak.

Inspiratie

De Parel is een prijs die enkele malen per jaar wordt uitgereikt aan ZonMw-projecten die als voorbeeld en inspiratie kunnen gelden voor de honderden projecten die jaarlijks van ZonMw subsidie ontvangen. ZonMw werkt aan de verbetering van preventie, zorg en gezondheid door het stimuleren en financieren van onderzoek, ontwikkeling en implementatie. De grootste opdrachtgevers zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top