ACTUEEL

'Mensen met autisme vallen tussen wal en schip'

Oudervereniging Balans en de NVA waarschuwen voor de stagnerende samenwerking tussen gemeenten en verzekeraars, in het NOS Radio 1 Journaal. Directeur Swanet Woldhuis: "Er wordt geen gebruik gemaakt van de specialistische kennis die er is, er wordt niet geluisterd. Mensen met ASS vallen hierdoor tussen wal en schip."

De gemeenten hebben volgens de twee belangenbehartigers te weinig kennis in huis om zorgaanbieders inhoudelijk te beoordelen en nemen daardoor de verkeerde besluiten bij bezuinigingen op voorzieningen. Ook lopen de wachttijden op bij een hulpaanvraag, wordt de keuzevrijheid beperkt en staat de klant niet centraal. Bovendien krijgen mensen vaak geen gespecialiseerde hulp meer omdat de budgetten van de zorgaanbieders zijn overschreden.

Met de juiste zorg, begeleiding en hulp zijn de meeste mensen met autisme gewoon in staat om goed maatschappelijk te presteren en te participeren, aldus Balans en de NVA. "Er zijn goede landelijke initiatieven, zoals gepaste zorg voor ADHD of autisme, waarin beroepsgroepen, het onderwijs en patiëntenverenigingen zoals Balans en de NVA samenwerken." Volgens hen weigeren de gemeenten en de Vereniging Nederlandse Gemeenten om hier een bijdrage aan te leveren.

Preventieve trainingen

ok bieden zorgverzekeraars en gemeenten onvoldoende financiële steun aan belangenorganisaties voor preventie, vinden Balans en de NVA. Zij ontwikkelen preventieve trainingen en cursussen om kinderen, volwassenen en ouders te ondersteunen en handelingsvaardiger te maken. Deze cursussen worden gegeven door ervaringsdeskundige vrijwilligers. De cursussen en trainingen hebben aantoonbaar resultaat en zijn kostenbesparend, aldus de belangenverenigingen.

Maandagavond is er in de Tweede Kamer een debat over de jeugdzorg. Balans en NVA pleiten voor het gezamenlijk inrichten van preventie en zorg waarin de klant centraal staat. De verenigingen doen een dringend beroep op de leden van de Tweede Kamer om hen hierbij te steunen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top