ACTUEEL

Aveant daagt Utrecht om 'fout' in aanbesteding

Een procedurefout is aanleiding voor thuiszorgorganisatie Aveant om via een kort geding de gemeente Utrecht te dwingen om de thuiszorgorganisatie alsnog te laten meedoen in de aanbestedingen voor huishoudelijke hulp in Utrecht. De gemeente Utrecht heeft Aveant uitgesloten van het bieden van huishoudelijke hulp, omdat deze niet aan de voorwaarden zou voldoen. Aveant bestrijdt dit.

'Juridische haarkloverij'

De gemeente stelt dat Aveant niet voldoet aan de vereiste verhouding van minimaal 30 procent uren voor HH1 (hulp bij huishoudelijke werkzaamheden) tegenover maximaal 70 procent uren voor HH2 (complexere hulp in de huishouding en verzorging). Aveant zou een rekenfout hebben gemaakt en is uitgesloten van de aanbesteding. Woordvoerder Harm Bosma van Aveant zegt dat Aveant exact aan deze verhouding voldoet als het gaat om de verhoudingen tussen de gegarandeerde uren. Echter, de gemeente rekent ook het gedeelte vrije uren mee.  “Dat deze meegerekend moesten worden, blijkt niet uit de aanbestedingsstukken zoals wij deze hadden geïnterpreteerd”, zegt Bosma. Aveant, die dit had willen corrigeren, stoort zich aan de rigide houding die de gemeente aanneemt.

Aveant: 1300 banen op de tocht

Aveant is vooral verontwaardigd en verontrust, omdat de gemeente Utrecht geen rekening houdt met de proportionaliteit. “Door uitsluiting van de aanbesteding staan de banen van 1300 medewerkers op de tocht. Daarbij verkeren 3000 cliënten in onzekerheid over de hulp die zijn vanaf 1 januari 2010 krijgen. Zo’n 85 procent van hen krijgt hulp van een vaste medewerker. Dit gaat waarschijnlijk overboord”, zegt Bosma die vooruitblikt naar de gevolgen als de gemeente vasthoudt aan haar standpunt.

Kort geding vertraagt procedure

Het kort geding dient op donderdag 5 november. De uitspraak van de rechter kan dan nog twee weken op zich laten wachten. Dat betekent dat er eind november pas duidelijkheid kan ontstaan. Voor de vijf partijen die de voorlopige gunning hebben gekregen, betekent het kort geding dat de verdere procedure tot die tijd stil ligt. Vervolgens hebben de thuiszorgorganisaties nog maar enkele weken de tijd om de huishoudelijke hulp voor 2010 in Utrecht te regelen.

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top