ACTUEEL

Deskundigen pleiten voor wereldwijde suikertaks

De Internationale Diabetes Federatie (IDF) pleit voor een wereldwijde belasting op frisdranken en andere suikerhoudende dranken. In het bijzonder roept de IDF de leiders van de twintig grootste economieën op om obesitas en diabetes op de agenda te zetten op de G20 die komend weekend in Turkije wordt gehouden.

De specialisten wijzen erop dat diabetes meer mensen doodt dan HIV, tbc en malaria samen. De meeste landen besteden tussen de vijf en twintig procent van hun gezondheidsbudget aan de ziekte, zo schat de diabetesorganisatie.  Vooral diabetes type-2 komt steeds vaker voor in ontwikkelingslanden waar mensen overstappen op een westers dieet. Het grootste aantal diabetespatiënten woont in China. Tegen 2040 zou één op de tien volwassenen aan diabetes lijden. Dat komt neer op 642 miljoen gevallen. Nu zijn er dat 415 miljoen.

Volgens Petra Wilson, voorzitter van de diabetesorganisatie zijn er lessen te trekken uit het positieve, afschrikkend effect zoals bij tabak. Vooral producten met toegevoegde suikers zouden duurder moeten worden, zegt zij tegenover de Volkskrant.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

joop

2 december 2015

minder suiker en zout is gezonder maar wie controleert of er minder suiker en zout in produkten zit en de eetgewoonten van mensen is hun eigen verantwoording uitgaande van een mens met gezond verstand die dat kan beredeneren .

Top