Finance

Bouwplannen kosten ADRZ 130 miljoen euro

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Zeeland investeert ongeveer 130 miljoen euro in de bouw- en verbouwplannen voor de ziekenhuizen in Middelburg en Goes. De financiële situatie van het ziekenhuis is echter niet gunstig. Het ziekenhuis wil daarom ook de kosten drukken met tien procent. Dat blijkt uit een presentatie van de raad van bestuur van het ADRZ.

Start bouw

Het ADZR bouwt een nieuw ziekenhuis op Walcheren in de wijk Mortiere-Oost. Deze wijk is grondgebied van de gemeente Vlissingen, maar de gemeente Middelburg is de eigenaar. Het ADZR heeft nog geen bouwvergunning en het bestemmingsplan moet nog worden aangepast. Hier hoopt het ziekenhuis in 2010 meer duidelijkheid over te hebben. De bouw van het ziekenhuis moet in 2011 starten. Het gebouw kan dan in 2014 in gebruik worden genomen. In het ziekenhuis komen poliklinieken, diagnostische faciliteiten, een intensive care en operatiekamers. De ok’s worden alleen ingezet voor planbare operaties. Het ADZR verwacht dat de verkoop van het oude ziekenhuis in Vlissingen weinig opbrengt.

Verbouw in Goes

Het ziekenhuis in Goes wordt verbouwd in 2011. Hier komt een intensive care, een afdeling traumazorg en een dottercentrum. Hier kunnen alle inwoners van Walcheren en de Bevelanden terecht voor acute en complexe zorg. Het ziekenhuis in Zierikzee blijft een dagziekenhuis met poliklinieken, diagnostische afdelingen en functieonderzoek.

Patiënten trekken

Pieter Vierhout, interim-directeur van zowel het ziekenhuis in Walcheren als Goes, wil niet wachten op het nieuwe ziekenhuis om actie te ondernemen. Hij wil meer patiënten naar het ziekenhuis trekken. Dat is immers nodig om meer geld vrij te maken voor de bouwplannen. In BN de Stem zegt hij: “De tijd van de kaasschaaf is voorbij. Er zal echt een verandering van de werkwijze plaats moeten vinden. De wachtlijsten moeten weg, we gaan een gastvrij ziekenhuis worden en we gaan geen nee verkopen. We worden een ja-ziekenhuis." Vierhout wil een marktaandeel van negentig procent behalen. De komende vijf jaar moet het aantal patiënten groeien met 2,5 procent.

Vierhout hoopt de kostenreductie vooral te realiseren door efficiënter te werken. Hij wil in principe geen mensen ontslaan.

>> Skipr daily en Skipr weekly<<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top