HRM

TSN Thuiszorg moet loonsverlaging terugdraaien

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, moet de loonsverlaging van 4300 thuiszorgmedewerkers terugdraaien. Dat heeft de rechtbank in Almelo vrijdag bepaald.

TSN Thuiszorg kondigde eerder dit jaar aan de lonen met 20 tot 30 procent te verlagen, van gemiddeld 12,50 euro naar 10 euro per uur. De thuiszorgmedewerkers kwamen samen met FNV Zorg & Welzijn in actie, tekenden bezwaar aan en stapten naar de rechter om de loonsverlaging tegen te houden.

Volgens de rechter mogen de financiële problemen van het bedrijf niet afgewenteld worden op de medewerkers. Ook handelde TSN met de maatregel in strijd met procedures in de cao van het personeel.

Overwinning

"Dit is een overwinning voor de honderden thuiszorgmedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd. Maar hiermee alleen zijn de thuiszorgproblemen niet opgelost'', zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. Hij wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ingrijpt en stopt met bezuinigen op de thuiszorg. TSN Thuiszorg wilde vrijdag geen inhoudelijke reactie geven. "Wij gaan de uitspraak eerst bestuderen'', zegt een woordvoerder.

Absurd

De loonsverlaging en ook het massaontslag bij TSN hebben geleid tot grote woede onder de medewerkers. De zaak tegen TSN staat niet op zich. FNV won eerder al een zaak tegen thuiszorgorganisatie Vérian, die ook de lonen van medewerkers fors verlaagde. "Thuiszorgmedewerkers kunnen niet meer rondkomen als hun salaris met 30 procent wordt gekort. Het is absurd dat we elke keer via de rechter de uitbetaling van het normale loon moeten afdwingen'', aldus vakbondsman Van Dijk. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top