ACTUEEL

'Gegevens in jeugdzorg onveilig gedeeld'

Gemeenten, politie en Veilig Thuis-organisaties wisselen privacygevoelige gegevens over kwetsbare kinderen worden vaak onveilig uit. Ze versturen die informatie veelal via e-mail of per post, in plaats van gebruik te maken van een beveiligd systeem dat daarvoor is gebouwd.

Dit meldt de NOS.

Als betrokkenen de gegevens de gegevens wél via het beveiligde systeem versturen, komen meldingen soms niet aan doordat het systeem hapert. "Dat raakt niet alleen de privacy, maar ook direct de veiligheid van kinderen", zegt een betrokkene, die anoniem wil blijven. De meldingen die de politie doet via het systeem aan Veilig Thuis-organisaties moeten altijd werken, omdat Veilig Thuis op basis daarvan moet beslissen of bijvoorbeeld een crisisteam wordt ingeschakeld. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, bedoeld voor slachtoffers, daders en omstanders.

Sinds dit jaar wisselen alle 393 gemeenten gegevens uit over kwetsbare kinderen, bijvoorbeeld over maatregelen of verzoeken tot onderzoek bij de Raad voor de Kinderbescherming. Voor die enorme berichtenstroom heeft het Rijk een systeem bedacht: de Collectieve Opdrachten Routeer Voorziening (CORV). Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt dat het systeem wel betrouwbaar is, en dat er bij crisissituaties altijd wordt gebeld. Als een bericht niet doorkomt, wordt dat nog 48 uur geprobeerd.

Nooit ingelogd

Gemeenten zijn sinds 1 januari wettelijk verplicht CORV te gebruiken. Maar uit cijfers van de Raad voor de Kinderbescherming blijkt volgens de NOS dat in 35 procent van de gevallen het systeem niet gebruikt wordt. Volgens de Raad worden er steeds minder jeugdbeschermingsmaatregelen gevraagd, maar een directe oorzaak hiervoor durft een woordvoerder niet te benoemen. Volgens Gembox, één van de ICT-bedrijven die betrokken is bij de CORV, hebben sommige gemeenten en Veilig Thuis-organisaties nog nooit ingelogd om berichten te versturen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top