ACTUEEL

IC-verpleegkundige St. Antonius wint verpleegkundeprijs

Ineke van de Pol, IC-verpleegkundige bij het St. Antonius Ziekenhuis, heeft de Santeon Verpleegkunde Prijs gewonnen voor haar onderzoek 'Effect van nachtelijke geluidsreductie op de Intensive Care'. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de verpleegkundige die het beste onderzoek heeft gedaan.

De afgelopen veertig jaar is het geluid op de IC fors toegenomen. Deze toename wordt veroorzaakt door apparatuur en personeel. Geluid kan een uitlokkende factor zijn voor het ontstaan van een delier, een psychische aandoening die vooral bij oudere patiënten voorkomt en veel schade kan toebrengen. Van de Pol heeft het nachtprotocol aangepast en daar waar mogelijk het aantal decibels teruggebracht. Om het effect hiervan te onderzoeken, is het nieuwe protocol naast het huidige protocol toegepast bij twee groepen patiënten. Het resultaat: de kans op een delier wordt verlaagd door nachtelijke geluidsreductie. Daarnaast bleek dat het gebruik van slaapmedicatie wordt verminderd tijdens de periode van nachtelijke geluidsreductie.

De Santeon Verpleegkunde Prijs dient als stimulans van het verpleegkundig onderzoek. Hiermee wordt een verbinding gelegd tussen een wetenschappelijk onderbouwde aanpak en verbetering van de zorg in de ziekenhuispraktijk. Het jurycommentaar over het onderzoek van Van de Pol: "Het is een mooie studie met sterke onderzoeksmethoden. Het is een klinisch relevant onderzoek dat prima in andere ziekenhuizen kan worden toegepast." Leonique Niessen, Santeon-directeur en voorzitter van de jury, riep alle aanwezigen tijdens de uitreiking op 13 november op om de kennis die opgedaan wordt met onderzoeken, met elkaar te delen, om zo de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top