ACTUEEL

Schippers verwacht actie van UMC Utrecht

Minister Schippers verwacht van raad van het bestuur van het UMC Utrecht “adequate maatregelen” tegen onveilige situaties. Dit schrijft ze aan de Tweede Kamer. Uit de brief blijkt tevens dat Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) extra onderzoek gaat doen naar mogelijke misstanden op de keel, neus en oorafdeling.

Aanleiding voor de brief is een uitzending van de Zembla, waarin gemeld werd dat het ziekenhuis twee dodelijke incidenten zou hebben verzwegen. In aanloop naar de uitzending werden die incidenten alsnog gemeld aan de Inspectie. Die stelde daarop een onderzoek in, dat nog steeds loopt.

In haar brief schrijft Schippers dat ze verontrust is door de gang van zaken op de kno-afdeling. "Het beeld dat in deze uitzending is geschetst is dat van een afdeling waarbij het lijkt alsof professioneel handelen, transparantie, kwaliteit en veiligheid onvoldoende zijn geborgd”, aldus Schippers. “Dit verontrust mij. Helemaal aangezien dit een academisch ziekenhuis betreft met een opleidingsfunctie voor nieuwe artsen en ander zorgpersoneel die mogelijk het verkeerde voorbeeld krijgen. Dit mag niet gebeuren en ik roep de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur dan ook op om indien nodig hier adequate maatregelen op te nemen.”

Extra onderzoek

Ook laat Schippers weten dat de IGZ na het zien van de aflevering van Zembla een extra onderzoek heeft ingesteld naar het ten onrechte afgeven van een verklaring van een natuurlijke dood. Dat zou zijn gebeurd nadat bij een operatie per ongeluk een halsslagader was doorgesneden. In het dossier van de patiënt stond dat de lijkschouwer na overleg met het ziekenhuis zo'n verklaring had afgegeven. Maar de gemeentelijk lijkschouwer zei in Zembla dat er nooit een lijkschouwer naar het lichaam heeft gekeken.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top