ACTUEEL

Verpleegkundigen willen inspraak bij nieuwe zorg-ict

Nieuwe technologieën kunnen de zorgkwaliteit verbeteren, als de techniek beter werkzaam is in de praktijk. Verpleegkundigen en verzorgenden willen daarom bij de keuze en introductie van nieuwe technologieën worden betrokken. Nu worden zijn in een later stadium geconfronteerd met tekortkomingen zoals haperende techniek hapert of technologie die niet aansluit op de dagelijkse praktijk.

Betere zorg en lagere werkdruk

Uit een peiling van NIVEL begin 2009 onder 685 verzorgenden in haar Panel Verpleging & Verzorging blijkt dat zij vinden dat nieuwe technologieën vooral moeten bijdragen aan betere zorg voor de cliënt. Daarnaast vinden zijn het aanwinst als het hun werk verlicht of de werkdruk vermindert. Arbeids- en kostenbesparing vinden ze minder belangrijk. Zij staan pas open voor gebruik van een nieuwe technologie wanneer ze overtuigd zijn van de gunstige effecten op de kwaliteit van de zorg en op hun eigen werkdruk.

Ontwikkelingen zorg-ICT

Het NIVEL onderzocht de zienswijze van verpleegkundigen en verzorgenden op de ICT-ontwikkelingen, omdat de rol hiervan in de toekomst verder toeneemt en zij de belangrijkste gebruikers zijn. In de toekomst dreigt een personeelstekort in de zorg en de kosten lopen meer op. Beleidsmakers zoeken daarom steeds meer naar voor de zorg geëigende technologieën om efficiënter te werken, zodat er meer werk verzet kan worden door minder mensen. Het merendeel van verpleegkundigen en verzorgenden vindt dat ze te weinig wordt betrokken bij de introductie van nieuwe technologie.

NIVEL-panel Verpleging & Verzorging

Het Panel Verpleging & Verzorging bestaat uit bijna 1000 verpleegkundigen en verzorgenden uit algemene ziekenhuizen, de psychiatrie, de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, en de thuiszorg.

>> Skipr daily en Skipr weekly<<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top