Finance

'Koppel terugdringen van vermijdbare zorg niet gelijk aan geld'

Er zijn allerlei manieren om overbehandeling aan te pakken, maar dat mag niet over geld gaan. "Als je het gaat verbinden met bezuinigen, dan is het onderwerp naar de Filistijnen", zegt toezichthouder Gerrit van der Wal na afloop van het theaterseminar Voorstelling van Zaken: Het andere verhaal over de zorg, waar ook de Skipr 99 van 2015 werd bekend gemaakt.

Als je dat wel doet, "dan gaan mensen denken, als de dokter adviseert of zijn wenkbrauwen optrekt bij een bepaalde behandeling: dat zal wel zijn omdat er bezuinigd moet worden of omdat hij geld wil verdienen. Daar moeten wij ver van blijven."

Van der Wal is toezichthouder, commissaris en adviseur bij verschillende zorginstellingen, waaronder UMC Utrecht, het Slotervaart Ziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum. Samen met andere belangrijke beslissers in de zorg debatteerde hij tijdens Voorstelling van Zaken op 11 november in de Amsterdamse Stadsschouwburg over de staat van de zorg.

De discussie centreerde zich rondom drie onderwerpen: De patiënt centraal, het terugdringen van vermijdbare zorg en het terugdringen van regeldruk.

"Als de patiënt echt centraal komt, en het blijft niet bij woorden, dan is dat misschien wel het allerbelangrijkste”, zei Van der Wal na afloop.” Als de patiënt centraal staat, dan praat je met de patiënt ook over zijn ziekte, wat eraan te doen is, of het leven verlengd kan worden, of het leven niet verlengd kan worden, wat de bijwerkingen zijn. Dus, vermijdbare zorg is een op te lossen vraagstuk als je de patiënt centraal stelt."

Meer weten: Bekijk het volledige interview met Gerrit van der Wal

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top