Finance

UMC Utrecht betaalt record aan schadevergoeding

Het UMC Utrecht betaalt een patiënte met baarmoederhalskanker een schadevergoeding van 350.000 euro uit. Dat is een recordbedrag aan smartengeld in een Nederlandse letselschadezaak.

Dit meldt NRC Handelsblad op 20 november. Het gaat om smartengeld voor een 55-jarige vrouw die nu ongeneeslijk ziek is. Zij werd in 2011 op baarmoederhalskanker getest, zonder dat zij het wist. Er werden kwaadaardige cellen gevonden. Door een fout heeft de behandelend arts het biopt niet gezien, aldus UMC Utrecht, maar verdween de uitslag ongelezen in haar dossier. Die werd pas twee jaar later ontdekt door een wetenschapper.

IGZ

Het academisch ziekenhuis heeft het incident niet meteen gemeld bij de IGZ. Dat gebeurde pas twee jaar later. “Dat had niet mogen gebeuren”, stelt UMC Utrecht. Ook de financiële afhandeling met de verzekeraar heeft voor de patiënt te lang geduurd. Dat rekent UMC Utrecht zich zelf aan. De verantwoordelijk specialist heeft contact gehouden met de patiënte om de gevolgen te bespreken en haar verder te begeleiden. Maar de patiënte voelt zich onvoldoende geïnformeerd en betrokken. Volgens het NRC heeft ze naar verwachting minder dan een jaar te leven.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

23 november 2015

Inderdaad diep triest, maar nog triester dat dit niet het enige geval is. In het boek 'Hadden ze maar geluisterd...' van Matthijs Buikema staat ook al geschreven dat een patiënt niet wordt geinformeerd over geconstateerde kanker en blijft rondlopen met de gedachte dat toch alles oke is.

Top