ACTUEEL

'Excuses UMC doen kankerpatiënte goed'

Dat het ziekenhuis UMC Utrecht openlijk toegeeft dat het heeft gefaald en excuses aanbiedt, heeft Adrienne Cullen (55) goed gedaan. Ze is terminaal ziek, omdat het ziekenhuis haar baarmoederhalskanker over het hoofd zag. ,,Uit de verklaring van vrijdagochtend blijkt heel veel menselijkheid. Daar is mijn cliënte door geraakt'', zei haar advocaat August Van vrijdag.

Cullen heeft de hoogste letselschadevergoeding in de Nederlandse geschiedenis gekregen. Het UMC Utrecht heeft in totaal 545.000 euro overgemaakt. Daarvan is ongeveer 350.000 euro bedoeld voor haar immateriële schade. Haar echtgenoot kreeg 192.000, omdat haar inkomen wegvalt als ze overlijdt.

Routine-ingreep

Adrienne Cullen (55) ging in 2011 naar het UMC, omdat ze vocht verloor. Toen ze voor een routine-ingreep onder narcose ging, haalde haar arts wat weefsel uit de baarmoederhals. Dat liet hij haar echter niet weten. Het weefsel bleek kwaadaardig, maar de arts zag die uitslag over het hoofd. Omdat de vrouw van niets wist, kon ze niet vragen waar de uitslag bleef.

Pas twee jaar later kwam de uitslag bij toeval boven water. Ze werd alsnog behandeld, maar een paar maanden geleden bleek dat de tumor was uitgezaaid en dat ze nog maar kort te leven heeft. "Ik ga niet dood aan kanker, ik sterf aan medische nalatigheid'', zegt Cullen vrijdag in een interview met het NRC. Ze is ook boos dat het ziekenhuis zo weinig van zich heeft laten horen.

Onverdedigbaar

Het UMC Utrecht noemt de misser en het lange wachten op erkenning "verschrikkelijk'' en ,"onverdedigbaar''.

Het UMC Utrecht is al een tijd negatief in het nieuws. Er komt een onafhankelijke, externe commissie die mogelijke misstanden in het ziekenhuis gaat onderzoeken. Dit is naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO). Daarnaast doet de IGZ ook een onafhankelijk onderzoek naar onder meer de kwaliteit van het bestuur, de zorg en de patiëntveiligheid. De IGZ neemt de misser bij Cullen mee in de onderzoeken.

Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, zei in een reactie: "Het is verschrikkelijk treurig. Iedereen die zich een beetje kan inleven in de situatie van die mevrouw kan niet anders dan ongelofelijk met haar meeleven. Als dat je overkomt, is dat echt onvoorstelbaar.'' Ze wilde niets zeggen over maatregelen tegen het UMC. "Dat is de taak van de inspectie.'' (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

wie o wie

23 november 2015

Inderdaad diep triest, maar nog triester dat dit niet het enige geval is. In het boek 'Hadden ze maar geluisterd...' van ?Matthijs Buikema staat ook al beschreven dat een patiënt niet wordt geinformeerd over geconstateerde kanker en blijft rondlopen met de gedachte dat toch alles oke is.

Top