Finance

'Strop Nij Smellinghe mogelijk miljoenen groter'

De strop van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten op het faillissement van zorggroep Pasana in Dokkum kan oplopen tot 20 miljoen euro. Dat blijkt uit het onlangs verschenen vierde curatorenverslag.

Dit meldt RTL Z.

De tv-zender meldde in 2014 dat Nij Smellinghe 16 miljoen had geleend aan Pasana. Door het faillissement dreigde het Drachter ziekenhuis de miljoenen te verliezen. 'Opmerkelijk', volgens RTL Z, want de twee ziekenhuizen werkten weliswaar aan een fusie, maar daarbij zou geen sprake zijn van financiële dwarsverbanden.

Afgelopen mei bleek dat het gezonde ziekenhuis in Drachten door de omstreden miljoenenlening in de rode cijfers werd gedrukt. Door de gedwongen afschrijving van de lening leed Nij Smellinghe in 2013 2,8 miljoen euro verlies, en het jaar erop 4,3 miljoen euro. Uit het onlangs openbaar geworden vierde verslag van de curatoren blijkt dat de strop voor het ziekenhuis in Drachten nog verder kan oplopen. "Aangenomen wordt dat de vordering van Nij Smellinghe tussen de 15 en 20 miljoen zal bedragen", schrijven de curatoren. Uit het verslag blijkt dat de ziekenhuizen ook langlopende financieringscontracten hadden.

Peter Littooij, de topman die verantwoordelijk is voor de miljoenenstrop in Drachten, vertrok enkele maanden voor het faillissement. Hij werd tweede man van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top