ACTUEEL

Prijs voor kunst in de zorg naar Het Vijfde Seizoen

Kunstenaarsresidentie Het Vijfde Seizoen heeft maandag voor zijn oeuvre de Elisabeth van Thüringenprijs gewonnen. De prijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt en is bedoeld om kunst te stimuleren die het welzijn en welbevinden van patiënten, bezoekers en medewerkers in de gezondheidszorg bevordert. Het Vijfde Seizoen maakt al ruim vijftien jaar kunstwerken in samenspraak met patiënten en medewerkers van Altrecht GGZ in Den Dolder.

De Elisabeth van Thüringenprijs wordt driejaarlijks uitgereikt door de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds. De jury, voorgezeten door letterkundige, kunstcritica en museumdirecteur Ann Demeester, noemde Het Vijfde Seizoen een "matchmaker die ongebruikelijke partijen bij elkaar brengt voor een blind date. Het resultaat van die blind date neemt ontelbare vormen aan van performances en publicaties tot beelden en radiostations die telkens weer issues over de positie van mensen met een psychische ziekte op een directe of indirecte manier centraal stellen".

Naast de oeuvreprijs reikte de jury maandag twee projectprijzen. Een prijs ging naar kunstenares Maria Barnas voor het project Binnenzee bij GGZ InGeest en Brijder in Spaarnepoort Hoofddorp. "De grote kracht van Barnas werk in de instelling is dat zij de kijker, lezer, voorbijganger uitdaagt, uitnodigt en verleidt om haar gedachten tijdens die tocht opnieuw en anders te beleven", lichtte de jury toe.

Ook Berend Strik en One Architecture vielen in de prijzen met hun verbouwing van het Jozef Gezondheidscentrum van het Deventer Ziekenhuis. "Op het eerste gezicht ontwerpt Strik voor dit gebouw betoverende decoratieve glasramen die voor een additioneel accent moeten zorgen", schreef de jury in zijn rapport. "Zijn denken en doen zit echter in alle hoeken en uithoeken van het gebouw 4 en het complex is het levende bewijs van het feit dat kunstenaar en architect ook vandaag de dag nog tot een Gesamtkunstwerk kunnen komen."


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top