Finance

Meer geld voor eerstelijns verblijf

Er komt meer geld voor tijdelijk verblijf in een zorginstelling. Om te voorkomen dat wachtlijsten voor dit zogeheten eerstelijns verblijf ontstaan, stelt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) 20 miljoen euro extra beschikbaar. Met eerstelijns verblijf herstellen mensen tijdelijk in bijvoorbeeld een zorghotel of verpleeghuis na een heupfractuur of bij een delier na een urineweginfectie.

"Mensen die uit het ziekenhuis komen moeten altijd op goede opvang kunnen rekenen", zegt Van Rijn. "Ik heb signalen gekregen van zorgaanbieders, en ActiZ onderzocht dat hiervoor meer geld nodig zou zijn. Daarom stel ik 20 miljoen euro extra beschikbaar. Zo hoeven mensen niet onnodig lang in een ziekenhuis te blijven en voorkomen we wachtlijsten."

Per 2017 in de zorgverzekeringswet

Eerstelijns verblijf is nu een aparte subsidieregeling. Het ministerie streeft ernaar dat eerstelijns verblijf per 1 januari 2017 via de vergoeding van de zorgverzekeraar geregeld wordt. Daarmee komt het in het basispakket en sluit het verblijf beter aan op individuele wensen van patiënten. Een door minister Schippers (VWS) en Van Rijn speciaal hiervoor ingesteld team zal helpen bij het oplossen van praktische problemen rondom tijdelijk verblijf van patiënten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top