HRM

'Sommige klanten TSN misschien zonder hulp'

De financiële problemen bij TSN zijn een voorbode voor nog veel meer bedrijven in de thuiszorg. Dat stelde Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) vrijdag in een reactie op het uitstel van betaling van de thuiszorgorganisatie. "Als de grote bedrijven het niet redden, hoe moeten de kleintjes dat dan? Dit is een ramp voor de thuiszorg, heel veel bedrijven staat het water aan de lippen'', zegt een woordvoerder van de werkgeversorganisatie.

BTN zal een beroep doen op thuiszorgorganisaties om de zorg van gedupeerde cliënten over te nemen, "als het echt niet lukt met TSN''. De zegsman benadrukt dat de problemen structureel moeten worden opgelost.

Of andere thuiszorgbedrijven bijspringen bij een eventueel bankroet van TSN hangt volgens ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, vooral af wat gemeentes hiervoor gaan betalen. "Werkgevers kunnen mensen niet onder kostprijs aan het werk houden. Dat lukt gewoon niet'', zegt een woordvoerster. ActiZ vindt dat er snel iets moet gebeuren aan de gemeentelijke eisen.

De zegsvrouw benadrukt dat het ontzettend verdrietig is voor alle mensen die hun baan en de hulp in de huishouding gaan verliezen.

Ouderenbond ANBO stelt in een reactie dat gemeenten een zorgplicht hebben en nu teveel knijpen op de uurprijzen. De organisatie pleit voor een minimumtarief voor de thuiszorg. 

Hulp in stand?

Het uitstel van betaling geldt voor de afdeling die hulp bij de huishouding levert. Algemeen directeur Zion Jongstra zei vrijdag dat de hulp bij de huishouding gaat gewoon door, nu TSN Thuiszorg uitstel van betaling heeft aangevraagd. "We zullen maandag hetzelfde doen als vandaag. De dienstverlening gaat door, de arbeidscontracten gaan door'', zei algemeen directeur Zion Jongstra vrijdag.

Toch komen sommige mensen misschien zonder zorg te zitten als uitstel van betaling niet helpt en de dienst voor huishoudelijke hulp van TSN uiteindelijk failliet zou gaan. "Het is onwenselijk, maar het zou kunnen'', zegt Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN).

Er zijn geen harde regels wat er moet gebeuren als een zorgaanbieder failliet gaat. Concurrenten van TSN schieten misschien te hulp "om even zorg te leveren, zodat cliënten niet in de kou staan''. Maar willen ze op de lange termijn helpen als gemeenten te weinig betalen voor de zorg? BTN vraagt het zich af. "Dan wordt de molensteen doorgeschoven. Als anderen zich ook in gevaar brengen, gaat er misschien meer werkgelegenheid verloren. Iedereen wijst naar iedereen, maar er moet een oplossing komen.''

TSN-directeur Zion Jongstra zei dat ouderen misschien in een verpleeghuis komen als ze thuis geen hulp meer kunnen krijgen. Een dag verpleeghuis kost evenveel als een maand van onze ondersteuning'', zei hij. BTN is het daar mee eens. ,,Huishoudelijke hulp zorgt ervoor dat mensen op tijd en vers eten en schoon blijven. Ze krijgen structuur in hun leven en houden grip op hun omgeving. Als je dat weghaalt, worden ze eenzamer. Dan hebben ze meer zorg nodig.''

Van Rijn: zo snel mogelijk duidelijkheid TSN

Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de situatie bij TSN, zodat ,,de onzekerheid voor de medewerkers zo snel mogelijk wordt beëindigd'' en zodat ,,mensen die zorg nodig hebben, die krijgen''. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vrijdag. Hij noemde de situatie ,,hartstikke waardeloos''.

TSN heeft uitstel van betaling aangevraagd voor een onderdeel dat mensen helpt bij de huishouding. Daar werken 12.000 thuiszorgers. Volgens TSN kost thuiszorg meer dan gemeenten ervoor willen betalen. "Dat algemene beeld heb ik niet, maar dat kan natuurlijk her en der wel het geval zijn. Dat is altijd een kwestie van onderhandelen tussen bedrijven en gemeenten'', zei Van Rijn.

(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top