ACTUEEL

NOVO betaalt smartengeld na dood cliënte

Gehandicapteninstelling NOVO gaat smartengeld betalen aan de familie van een cliënte die overleed in een kliniek in Onnen.

De toen  44-jarige Gretha uit Groningen werd in 2012 doodgedrukt door vier begeleiders van de instelling. De toenmalige raad van bestuur loog daarna over de toedracht. Pas na forensisch juridisch onderzoek en jarenlange gesprekken met haar zussen gaf het bestuur  toe dat Gretha geen natuurlijke dood was gestorven.

De familie krijgt een onkostenvergoeding voor advocaat- en andere kosten en een vergoeding voor de geleden immateriële schade, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Excuses

In een zaterdag verschenen gezamenlijke verklaring van de raad van bestuur van NOVO en de nabestaanden van de vrouw biedt bestuurder Hetty Verhulst excuses aan voor de gemaakte fouten.

Gretha had nooit  in de kliniek in Onnen geplaatst mogen worden, stelt NOVO nu. In de verklaring staat dat in de media een beeld is ontstaan dat Gretha een te zwaar geval was voor Onnen. “Familie en vrienden herinneren Gretha als een lieve vrouw'', staat in de verklaring van NOVO en de familie. "Gretha werd geplaatst in een behandelomgeving. Zij had behoefte aan een warme en veilige omgeving waar zij met begeleiding wilde leven. Dit kon Onnen niet bieden."
 
Verantwoordelijk bestuurder Jaap van der Pol stapte in 2013 op, nadat de centrale familieraad het vertrouwen in het voltallige bestuur had opgezegd. De instelling in Onnen is in 2013 gesloten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top