ACTUEEL

Verband tussen Zikakoorts en hersenafwijking foetus

Er is een verband gevonden tussen Zikakoorts en de plotselinge toename van microcefalie bij ongeboren baby’s in Brazilië. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van het land bekend gemaakt.

Microcefalie, een aandoening van het centrale zenuwstelsel,  ontwikkelt zich meestal in de eerste maanden van de zwangerschap en maakt dat de baby’s met kleinere hoofdjes ter wereld komen.

Artsen hebben het Zikavirus in het bloed en weefsel gevonden van een baby met microcefalie in de Braziliaanse deelstaat Ceara, zo meldt het ministerie.

De koorts wordt overgebracht door de denguemug. Twee mensen zijn in Brazilië overleden door de Zikakoorts, 739 mensen zijn besmet met het virus.

Brazilië noemt de Zikakoorts een ernstig risico voor de volksgezondheid is en het land begint aan een noodprogramma om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Vrouwen die zwanger willen worden in een gebied waar besmetting is vastgesteld worden extra gewaarschuwd. De Wereldgezondheidsorganisatie komt volgende week met een team naar het land.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top