Finance

Zorginstituut: 'Longkankermedicijn niet in basispakket'

Het longkankermiddel Nivolumab moet voorlopig niet worden vergoed. Dat stelt het Zorginstituut in een conceptadvies aan minister Schippers, meldt de NOS.

Het Zorginstituut vindt dat de prijs van het middel flink omlaag moet om kosteneffectief te zijn. Schippers onderhandelt nog met de fabrikant over de prijs. Volgens het Zorginstituut leven patiënten na een behandeling met Nivolumab gemiddeld ruim drie maanden langer dan met het huidige middel. In sommige gevallen is dat zelfs een paar jaar. Ook zijn er minder bijwerkingen.

Nivolumab activeert het eigen immuunsysteem van de patiënt om de kankercellen aan te vallen. De fabrikant stelde het middel deze zomer gratis ter beschikking aan twaalf ziekenhuizen. Alleen uitbehandelde patiënten met niet-kleincellige longkanker komen in aanmerking. Nivolumab wordt tot nu toe in twaalf ziekenhuizen gebruikt bij patiënten met uitgezaaide longkanker.

Het bestuur van het Zorginstituut beslist volgens de NOS volgende week of het concept wordt overgenomen en of zij de minister definitief gaan adviseren om Nicolumab buiten het basispakket te houden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top