Finance

Brandbrief zorgsector over thuiszorgtarieven

Een vijftigtal organisaties uit de zorgsector, brancheorganisaties BTN en Actiz en ouderenbond ANBO hebben een brandbrief aan de Nederlandse gemeentes gestuurd waarin zij hun zorgen uiten over de tarieven die gemeentes voor huishoudelijke hulp willen betalen. Dit heeft ouderenbond ANBO dinsdagavond bevestigd na berichtgeving van de NOS.

Een vijftigtal organisaties uit de zorgsector, brancheorganisaties BTN en Actiz en ouderenbond ANBO hebben een brandbrief aan de Nederlandse gemeenten gestuurd waarin zij hun zorgen uiten over de tarieven die gemeentes voor huishoudelijke hulp willen betalen. Dit heeft ouderenbond ANBO dinsdagavond bevestigd na berichtgeving van de NOS.

Historische vergissing

Directe aanleiding voor de brief is het dreigende massaontslag bij TSN Thuiszorg. Zorgaanbieder Cordaan noemt het een "historische vergissing'' dat de overheid op de huishoudelijke zorg bezuinigt, terwijl ouderen van de regering langer thuis moeten blijven wonen.

"Velen van u gaan steevast voor de laagste prijs. Er is immers altijd wel een aanbieder in uw markt die het per uur goedkoper kan'', schrijven de zorgaanbieders aan de gemeentes. "Met jaarlijks nieuwe goedkope medewerkers, die met draaideurcontracten nooit een vaste baan zullen krijgen, is het makkelijk concurreren.''

Om zeep

De zorgaanbieders wijzen op de gevolgen van het gevoerde beleid voor veel ouderen: "Een aantal gemeenten is hard op weg om het professionele aanbod van huishoudelijke hulp aan zieke of kwetsbare burgers volledig om zeep te helpen.''

"Neem uw verantwoordelijkheid als opdrachtgever: onderhandel faire tarieven en vaste arbeidscontracten voor medewerkers in deze sector; kies daarmee voor continuïteit van dienstverlening voor uw burgers'', aldus de brandbrief. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Adrie Kok

1 december 2015

Mijn tweet van 27 november jl: "Verstandig idee van @RenskeLeijten om Van Rijn een basistarief te laten invoeren nu gebleken is dat marktpartijen dat niet kunnen. #TSN #SP"

Frank Booij

2 december 2015

Het zorgdebacle: het is teveel in een te korte tijd, mede doordat gemeenten traag op gang zijn gekomen in hun proces. Zie mijn blogs op www.booijxtra.nl

Top