Finance

'Budgetpolissen hebben minder beperkingen'

De voorwaarden van de meeste budgetzorgverzekeringen zijn voor het komende jaar een stuk gunstiger vergeleken met het afgelopen jaar, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl woensdag.

Dat komt omdat verzekeraars meer zorgverleners hebben gecontracteerd. Daardoor kan zo'n budgetverzekering voor meer mensen interessant zijn.

Een budgetpolis houdt in dat je een lage premie betaalt voor de basisverzekering. Daar staat tegenover dat een beperkt aantal zorgverleners gecontracteerd is. Ga je dan voor een operatie bijvoorbeeld naar een ziekenhuis waarmee een zorgverzekeraar geen contract heeft, dan moet je een deel van de kosten zelf betalen.

Maar volgens de vergelijkingssite zijn veel van deze beperkingen van de goedkopere polissen weggenomen. Voor het komende jaar bieden vijf zorgverzekeraars een budgetpolis aan. Het gaat om Zekur, Univé, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis Achmea.

Risico's

Patiëntenfederatie NPCF roept zorgverzekeraars juist op om te stoppen met het aanbieden van budgetpolissen. Cliënten moeten zich ook verre van de goedkope polissen houden, vindt de belangenorganisatie. 

Uit een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is gebleken dat veel patiënten onverwacht voor hoge kosten komen te staan door een behandeling die niet onder hun polis bleek te vallen. Ook lopen houders van budgetpolissen volgens de NPCF het risico dat de zorg die ze wel vergoed krijgen van lagere kwaliteit is. Ze kunnen te maken krijgen met lange reistijd voor zorg, met ziekenhuizen met zeer lange wachttijden voor zorg. En met ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht staan, maar waar ze niet kunnen wegblijven omdat er beperkt is ingekocht.

(Skipr/ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top