Finance

NPCF tegen verzekeraars: stop met budgetpolis

Patiëntenfederatie NPCF roept zorgverzekeraars op om te stoppen met het aanbieden van budgetpolissen. De patiëntenorganisatie zegt in een brief aan de verzekeraars geschrokken te zijn van de gevolgen van de goedkope zorgverzekering voor patiënten.

Voor budgetpolissen sluiten verzekeraars contracten met een beperkt aantal zorgaanbieders. Als de verzekerde zich ergens anders laat behandelen, krijgt hij maar een deel van de zorg vergoed. Daartegenover staat dat de verzekeringspremie lager is.

Uit een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is gebleken dat veel patiënten onverwacht voor hoge kosten komen te staan door een behandeling die niet onder hun polis bleek te vallen. Ook lopen houders van budgetpolissen volgens de NPCF het risico dat de zorg die ze wel vergoed krijgen van lagere kwaliteit is. Ze kunnen te maken krijgen met lange reistijd voor zorg, met ziekenhuizen met zeer lange wachttijden voor zorg. En met ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht staan, maar waar ze niet kunnen wegblijven omdat er beperkt is ingekocht.

Patiëntenfederatie NPCF raadt mensen dan ook aan weg te blijven van de budgetpolis omdat de kans op ongewenste bijwerkingen groot is.

Minder beperkingen

De voorwaarden van de meeste budgetzorgverzekeringen zijn voor het komende jaar een stuk gunstiger vergeleken met het afgelopen jaar, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl woensdag.

Dat komt omdat verzekeraars meer zorgverleners hebben gecontracteerd. Daardoor kan zo'n budgetverzekering voor meer mensen interessant zijn. (Skipr/ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wim Eggens

3 december 2015

Wat een paternalisme van de NPCF!
Kan zij zich niet beter storten op het helpen van cliënten bij het maken van een verantwoorde keuze?
Versterking cliënten!

Wulf van Loenen

3 december 2015

Moet het NPCF minder paternalistisch zijn en zich richten op hulp aan cliënten? Dan luidt het heldere advies; 'beste cliënten, laat je er niet inluizen door een budgetpolis af te sluiten, dat kan je duur komen te staan als je wat komt te mankeren'.

Top