ACTUEEL

Nieuwe zorgverzekering wil als Zorgeloos de markt op

Jos de Blok van Buurtzorg Nederland werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe zorgverzekeraar: Zorgeloos. Het is de bedoeling dat Zorgeloos in 2017 van start gaat.

Naast De Blok zitten Jan Rotmans (Nederland Kantelt) en Mathieu Weggeman (hoogleraar Innovatie Management) achter het initiatief. Als het aan hen ligt, wordt Zorgeloos menselijker, eenvoudiger en goedkoper. "Dat kan doordat de nieuwe verzekeraar zich weer richt op de eigenlijke taak: het verlenen van zorg." Hoe hoog de premie wordt, is nog niet bekend. De Blok zegt tegen de NOS: "Dat gaan we het komende jaar ontdekken. Maar we streven naar een lagere premie. Doordat we op een andere manier gaan werken dan de bestaande verzekeraars, verwachten we ook dat dat kan."

Het komende jaar wil Zorgeloos 10 duizend mensen aan zich binden, die actief meedoen aan de beweging en straks willen overstappen naar de nieuwe zorgverzekeraar. Verzekerden moeten vanaf het begin veel te zeggen hebben. De Blok: "Het zou mooi zijn als er straks nog maar één polis is. Mensen betalen hetzelfde, maar ze kunnen kiezen voor de best passende oplossing. Zo hebben verzekerden echt een stem."

Bakken aan bureaucratie

De Blok zegt over de bestaande verzekeraars: "De huidige zorgzekering bestaat uit omslachtige polissen en bakken aan bureaucratie. De verzekeraars zijn te veel gericht op geld en te weinig op zorg. Zorgeloos gaat zich juist richten op de mensen die zorg nodig hebben. Zij kunnen vertrouwen op het vakmanschap van de zorgprofessional. Met de mensen die zorg nodig hebben, gaan we samen de nieuwe zorgverzekeraar vormgeven."

De initiatiefnemers heten mensen met alternatieven voor het "huidige commerciële systeem van de zorgverzekering” welkom. "Er moet een beweging ontstaan die de zorg radicaal verandert, die de mens weer centraal zet en de macht van de grote zorgverzekeraars weet te breken."

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

4 december 2015

Dit lijkt een charmante tussen-stap, maar gaat voorbij aan de essentie, namelijk dat zorgverzekeraars net als andere verzekeraars zich alleen maar moeten bezig houden met verzekeren (en alleen dáár verstand van moeten en hoeven te hebben).

Kwaliteit en kwantiteit van zorg bewaken hoort niet bij verzekeraars.

Dat moet onafhankelijk van de markt gebeuren door zorginhoudelijke experts.

Cora Postema

5 december 2015

Mauk, voor Zorgeloos is een zorgverzekering een middel en geen doel.

Geert Crucq

6 december 2015

Geert Crucq 6-12-2015

Een hele simpele oplossing , terug naar 1 ziekenfonds voor heel Nederland , waar iedereen verplicht verzekerd is .
Zorgeloos zou daar een begin van kunnen zijn .

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

7 december 2015

Cora en Geert: ik ben voor!

Top