Finance

Exit onderaannemers na foute declaraties

Exit onderaannemers na foute declaraties

Stichting Lelie zorggroep heeft voor 187.000 euro aan incorrecte declaraties terug betaald aan de zorgverzekeraars. De foute facturen zijn terug te voeren op een onderaannemer. Lelie zorggroep wil daarom niet langer met onderaannemers in de ggz werken.

Eind vorig jaar ontdekte Lelie zorggroep in Capelle aan den IJssel dat de bedrijfsadministratie van één van haar zorgpartners niet op orde was. De instelling heeft vervolgens accountantsbureau PwC onderzoek laten doen naar de manier waarop de zorg werd gedeclareerd. Daaruit bleek dat de onderaannemer zeer waarschijnlijk meer uren bij de verzekeraars in rekening heeft gebracht dan er daadwerkelijk in zijn geleverd. Omdat de declaraties via Lelie zorggroep werden ingediend, heeft de zorggroep direct zelf melding gedaan bij de NZa en de verzekeraars.

Afstand

Uit het PwC-onderzoek komt onder meer naar voren dat de constructie van het onderaannemerschap zorgde voor een grotere afstand tot de eigen bedrijfsvoering. De normale controleprotocollen bleken onvoldoende om de declaraties op het spoor te komen. Op grond hiervan heeft Lelie zorggroep besloten geen zorgpartners meer aan te nemen in de geestelijke gezondheidszorg. Het contract met betrokken onderaannemer is verbroken.

Adequaat

Volgens de NZa heeft Lelie zorggroep door zelf een onderzoek te starten en maatregelen zoals terugbetaling te nemen de zaak “adequaat heeft aangepakt”. De NZa ziet daarom af van verdere handhavingsmaatregelen. De NZa kan ook als een instelling zelf onderzoek doet, alsnog besluiten handhavingsmaatregelen te nemen. De NZa betrekt in haar overweging ook het feit dat “de Lelie zorggroep in de sector breed wil uitdragen wat er bij haar verkeerd ging en hoe zij dat hersteld heeft”.

De ggz heeft de speciale aandacht van de NZa als het gaat om correct declareren. Er lopen diverse onderzoeken die het declaratiegedrag in beeld brengen en die kunnen leiden tot nadere maatregelen. Daarnaast is de NZa met de sector in overleg om ervoor te zorgen dat het declaratiegedrag in het algemeen verbetert.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top