ACTUEEL

'Onacceptabel dat patiënt duur medicijn niet krijgt'

KWF Kankerbestrijding noemt het "onacceptabel" dat kankerpatiënten om financiële redenen niet de beste behandelingen aangeboden krijgen die beschikbaar zijn. Hiermee reageert de organisatie op het conceptadvies van het Zorginstituut om Nivolumab bij uitgezaaide longkanker niet te vergoeden.

Volgens KWF Kankerbestrijding zou dit betekenen dat kankerpatiënten voor het eerst om  financiële redenen niet de beste behandelingen aangeboden krijgen die beschikbaar zijn. KWF verzoekt minister Schippers (Volksgezondheid) om de regie te nemen en alle betrokken partijen (zorgverzekeraars, ziekenhuizen, zorgverleners en farmaceuten) ervoor te laten zorgen dat toegankelijkheid tot de beste behandeling gegarandeerd is. KWF herhaalt bovendien haar appèl op de farmaceuten om de prijzen van geneesmiddelen te verlagen.

Door medisch-technologische ontwikkelingen komen er steeds meer nieuwe kankergeneesmiddelen op de markt. Hierdoor verbeteren behandelingen en hebben kankerpatiënten meer uitzicht op overleving dan wel een langer leven en/of een betere kwaliteit van leven. KWF juicht de komst van deze nieuwe geneesmiddelen, zoals Nivolumab, toe.

Toegankelijkheid op de tocht

"Maar tegelijkertijd signaleren we al sinds juni 2014 dat de toegankelijkheid van dure medicijnen op de tocht staat, mede door de hoge prijs." De prijs van kankergeneesmiddelen moet omlaag, stelt KWF. De farmaceutische industrie moet reële prijzen vaststellen met oog voor een maatschappelijk aanvaardbaar rendement op de investering. De rol van de overheid hierbij is slim onderhandelen en inkopen, aldus KWF. Daarnaast moet de inzet van alternatieven onderzocht en gestimuleerd worden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

3 december 2015

"De farmaceutische industrie moet reële prijzen vaststellen met oog voor een maatschappelijk aanvaardbaar rendement op de investering."

Daar gaat het primair om. De winst van de mondiale farmaceutische industrie is gestegen van $ 74 mrd in 2001 tot $ 186 mrd(!) in 2013! En gegeven dat met het enorm dure Nivolumab er slechts een gemiddelde levensverlenging van drie maanden t.o.v. de reguliere behandeling bereikt wordt, kan ik me helemaal vinden in het advies van het College voor Zorgverzekeringen (opgegaan in het Zorginstituut Nederland).

Top