ACTUEEL

IGZ wil regels medicijnreclame verscherpen

Het onderscheid tussen onafhankelijke informatie over gezondheid en reclame voor geneesmiddelen kan duidelijker worden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) zijn al bezig te kijken of de regels scherper moeten. Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) maandag in reactie op een oproep van de Consumentenbond om zogeheten symptoomreclame te verbieden.

Stiekeme medicijnreclame

Directeur van de Consumentenbond Bart Combée overhandigde de minister bijna 20.000 handtekeningen tegen spotjes, waarin de fabrikanten van geneesmiddelen informatie geven over allerlei kwalen. De bedoeling is de consument naar de huisarts te krijgen, die dan medicijnen gaat voorschrijven. De farmaceuten proberen op deze manier hun producten aan de man te brengen, omdat reclame voor geneesmiddelen verboden is.

'Alleen maar informatie'

De industrie zegt alleen maar informatie te geven. De Consumentenbond daarentegen noemt het een “uiterst twijfelachtige manier” om het reclameverbod te omzeilen. Aanleiding voor de actie was een uitzending van het TROS-programma Radar, waarin de redactie liet zien hoe geneesmiddelfabrikanten mensen met een onschuldige kwaal zoals schimmelnagels naar de huisarts proberen te krijgen.

Symptoomreclame verontrust patiënten

Klink erkent dat de symptoomreclame patiënten nodeloos ongerust maakt en huisartsen overbodig werk oplevert. “Die heeft wel wat meer en wat beters te doen.” Combée bepleit ook een actievere rol van de inspectie in het opsporen van de spotjes van de industrie, maar volgens Klink is de IGZ daar al mee bezig.
Op de roep van de Consumentenbond om een onafhankelijke informatiebron over geneesmiddelen reageerde de minister uiterst terughoudend. Europese regels staan dit in de weg en internet valt nu eenmaal niet te beteugelen. Wel wees de minister op de website kiesbeter.nl waar patiënten betrouwbare informatie kunnen vinden.

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top