ACTUEEL

Borstvergroting kan leiden tot chronische pijn

Een kwart van de vrouwen die een borstvergroting heeft laten uitvoeren, houdt chronische pijn aan de ingreep over. Het positieve effect van de cosmetische ingreep gaat door de pijn verloren. Dat stelt anesthesioloog Monique Steegers in haar promotieonderzoek aan het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.

Chronische pijn

Steegers heeft 265 vrouwen ondervraagd over hun borstvergroting. Een kwart van de ondervraagden heeft twee jaar na de ingreep nog pijn. De grootte van de implantaten heeft geen invloed op de ontwikkeling van chronische pijn. Bij de vrouwen zonder chronische pijn is de kwaliteit van leven na de borstvergroting toegenomen. Bij vrouwen met pijnklachten doet de pijn het positieve effect van de ingreep teniet, aldus Steegers.

Voorlichting

De studie van Steegers is volgens het UMC de eerste naar blijvende pijn als gevolg van een borstvergrotende operatie. Jaarlijks vinden in Nederland drieduizend borstvergrotingen plaats. Deze operaties vinden  vrijwel uitsluitend in particuliere klinieken plaats, die zelf geen wetenschappelijk onderzoek verrichten. Steegers wijst op het belang van goede voorlichting over mogelijke pijn na een ingreep. Vrouwen moet zich terdege afvragen of zij de pijn na de operatie er voor over hebben, aldus Steegers.

Chronische pijn borstkanker

Steegers heeft ook pijn na operaties wegens borstkanker onderzocht. Als tijdens de operatie de okselklieren worden verwijderd, is de kans op chronische pijn  groter. De helft van de vrouwen bij wie de klieren zijn verwijderd, houdt daar blijvende pijn aan over. Als de okselklieren blijven zitten, is in een kwart van de gevallen sprake van pijn. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top