ACTUEEL

Sjoemelende zorgbaas de cel in

De directeur van het failliete thuiszorgbedrijf SPV uit Hengelo moet de cel in. De vrouw heeft jarenlang meer zorg gedeclareerd dan er was verleend.

De schade ligt ergens tussen de 250.000 en 500.000 euro. De vrouw moet 21 maanden achter de tralies, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank in Almelo maakte ze misbruik van mensen die afhankelijk zijn van de zorg. Het Openbaar Ministerie had geëist dat de vrouw drie jaar cel zou krijgen, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Uit onderzoek door de Dienst Opsporing van de Inspectie SZW bleek dat SPV, onder leiding vna de verdachte, tussen 2009 en 2011 stelselmatig meer zorguren declareerde dan aan cliënten werd geleverd. Ook declareerde het bedrijf andere zorg dan geleverd was. Om dit alles te verhullen werd een valse administratie gevoerd.

De voormalig directeur maakte misbruik van zorgafhankelijke mensen, die zelf geen inzicht hadden in de wet- en regelgeving met betrekking tot de zorgverlening. Zij had daarbij geen oog voor de schadelijke gevolgen hiervan voor de financiering van de zorg. De vrouw zag het laakbare van haar handelen niet in en bagatelliseerde haar rol door telkens een vermeende rechtvaardiging te zoeken.

Menzis

De aanklager wilde ook dat de vrouw 629.459 euro zou terugbetalen aan verzekeraar Menzis. De rechtbank vindt dat bedrag niet bewezen. Bovendien moet Menzis naar de burgerlijke rechter stappen om het geld terug te krijgen, besliste de rechter. (ANP/ Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top