Finance

Zorginstituut: Nivolumab niet in basispakket

Het nieuwe longkankermiddel Nivolumab moet niet worden opgenomen in het basispakket, tenzij de prijs omlaag gaat door onderhandeling. Nu is het middel te duur, schrijft het Zorginstituut in een advies aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers.

Vorige week werd het conceptadvies al bekend. Volgens het instituut is de effectiviteit van het middel afgezet tegen de kosten, zeer ongunstig. De overlevingswinst ten opzichte van de gebruikelijke behandeling met chemotherapie is gemiddeld drie maanden. De kosten per gewonnen levensjaar bedragen 134.000 euro. "Er zijn aanwijzingen dat de overlevingswinst voor een deel van de patiënten hoger dan drie maanden uitvalt, maar deze patiënten zijn niet vooraf te identificeren", aldus het Zorginstituut.

Het instituut, het belangrijkste adviesorgaan voor het ministerie van Volksgezondheid, hanteert een kostengrens van 80.000 euro per jaar voor ernstige ziektes. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Kapitein

9 december 2015

Het Zorginstituut laat nu, na de minister, de patiënt ook in de kou staan en sterven. Nivolumab heeft een aantoonbare werking en laat patiënten langer leven met een goede kwaliteit van leven. Ook voor nierkanker is het inmiddels (in de VS) goedgekeurd. De minister heeft in juli Nivolumab 'in de sluis' geplaatst om te onderhandelen over de prijs met de industrie. We zijn nu een half jaar verder en vele patiënten zijn onnodig, te vroeg, gestorven en er is nog geen resultaat. Het Zorginstituut en de minister realiseren zich niet dat zij schuldig zijn aan de te vroege dood van patiënten. Dit is het directe gevolg van het ontbreken van patient advocates in de instituten van de gezondheidszorg. Het wordt tijd dat we aanschuiven en de besluiten gaan nemen. Het komt de kwaliteit, de kosten en de positieve ervaring van de gezondheidszorg ten goede.

Top