ACTUEEL

Belgische psychiaters: geen euthanasie bij alleen psychisch lijden

Euthanasie op basis van psychisch lijden alleen zou niet langer een optie mogen zijn. Dat vindt althans een groep van 65 Belgische professoren, psychiaters en psychologen. In een open brief vragen ze de regering de wet aan te passen. Dat meldt dagblad De Morgen.

In België overlijden jaarlijks zo'n 2.000 mensen na euthanasie. 2 à 3 procent van die groep doet dat vanwege ondraaglijk psychisch lijden. De afgelopen 2 jaar ging het telkens om zo'n 50 gevallen.

Volgens professoren Ariane Bazan (klinische psychologie aan de ULB), Gertrudis Van de Vijver (moderne wijsbegeerte en wetenschapsfilosofie aan de UGent) en Willem Lemmens (ethiek aan de UA) zijn dat 50 gevallen te veel.

"Wij zijn gealarmeerd door de toenemende banalisering van euthanasie op grond van psychisch lijden alleen", schrijven ze in de open brief. "Wij dringen erop aan om het toelaten van euthanasie in deze gevallen uit de huidige wetgeving te schrappen."

De ondertekenaars keren zich niet tegen euthanasie op zich. Wel stellen ze dat ongeneeslijkheid bij mensen die psychisch lijden, bijvoorbeeld door een depressie, niet objectief kan worden vastgesteld, aldus De Morgen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top