ACTUEEL

Rechter wijst bezwaren op korting ggz af

De rechtsgang van GGZ Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) om de kortingsmaatregel in de ggz tegen te houden, heeft niet mogen baten. De rechtbank in Den Haag heeft besloten dat de minister Ab Klink van VWS de ggz volgend jaar met 3,5 procent mag korten.

‘Onredelijke bezuinigingen’

GGZ Nederland en de NVvP vinden de kortingsmaatregel onaanvaardbaar en onredelijk. De organisaties verwachten dat de continuïteit van de ggz in het geding komt en dat de patiënt gedupeerd wordt. Rutger Jan van der Gaag, bestuursvoorzitter van de NVvP, zei eerder: "Wij vinden de onderbouwing van de minister aangaande de kortingsmaatregel onrechtvaardig en zien ons als belangenbehartiger van de psychiatrie dan ook genoodzaakt hiertegen in beroep te gaan." De vereniging vindt dat de gzz meer dan gemiddeld en niet in verhouding tot andere sectoren wordt gekort. De rechter vindt dit echter niet bewezen en stelt dat de Staat de vrijheid heeft "om de kosten van de gezondheidszorg te beteugelen, omdat kostenbeheersing een publieke, in de wetgeving verankerde taak is."

NVvP niet in hoger beroep

Woordvoerster Hilke Verdijk van de NVvP laat weten dat de vereniging zeer teleurgesteld is in het oordeel van de rechter, maar de NVvP zal niet in hoger beroep gaan. De vereniging verwacht dat dit niet zinvol is, omdat de rechter zijn oordeel ook heeft gebaseerd op de economische crisis. Mocht de rechter de argumenten van de NVvP dus alsnog accepteren, dan is het niet gezegd dat de maatregel niet zal plaatsvinden.

Vervolgstappen GGZ Nederland

Ook GGZ Nederland is teleurgesteld over de uitspraak. Voorzitter Marleen Barth van GGZ Nederland sluit een hoger beroep niet uit: "Wij betreuren uiteraard de uitspraak van de rechter. De geestelijke gezondheidszorg is bereid om, net als alle sectoren van de samenleving, een bijdrage te leveren aan het economisch herstel van ons land en herstel van een gezond evenwicht op de rijksbegroting. Maar we zijn het helemaal niet eens met de onderbouwing van de uitspraak van de rechter.''

Lees het vonnis van de rechtbank.

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top