ACTUEEL

Bijna helft artsen huilt wel eens op het werk

Bijna de helft van de artsen in Nederland zegt wel eens te huilen op de werkvloer. En een kwart heeft dat wel eens gedaan in het bijzijn van een patiënt. Dat blijkt uit een enquête onder 776 Nederlandse artsen, gedaan door de afdeling Medische en Klinische Psychologie van de Universiteit van Tilburg. Het onderzoek is woensdag te lezen in vakblad Medisch Contact.

De meeste artsen zeggen dat het niet erg is om te huilen als er een patiënt bij is, al vinden ze een andere empathische reactie beter. Redenen voor tranen zijn vooral het ontroerende verhaal en lijden van de patiënt, of dat de situatie van de patiënt aan een eigen ervaring doet denken. Het komt ook wel eens voor dat een arts moet huilen vanwege privéomstandigheden of door werkdruk. De artsen die meededen aan het onderzoek geven aan die laatste twee redenen minder gepast te vinden.

De vragen zijn ook voorgelegd aan patiënten. De helft van hen gaf aan het ongepast te vinden als een dokter huilt. 41 procent vindt het juist getuigen van empathie en medeleven.

Bij co-assistenten is huilen een groter taboe dan bij de artsen zelf. De helft van de 181 ondervraagden denkt dat een arts niet geschikt is voor zijn werk als hij huilt in het bijzijn van zijn patiënt. Van de artsen vindt 90 procent dat in de opleiding meer aandacht nodig is voor eigen emoties. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

10 december 2015

In ons gecompliceerde gezin waarin een dochter met een progressieve levensbedreigende ziekte kwam het zover dat de huisarts geen raad meer wist met zijn emoties, en geémotioneerd uitbracht dat ons gezin niet meer 'des huisarts' was. En toen moesten we op zoek naar een andere huisarts. Dan heb ik liever een huilende huisarts (of samen) die vervolgens met je doorwil om er met elkaar het beste van te maken.

Top