ACTUEEL

'Tijdige contractering ook verantwoordelijkheid van ziekenhuis'

De afgelopen weken was er kritiek op zorgverzekeraars omdat zij nog onvoldoende contracten met ziekenhuizen hebben gesloten voor het komende jaar. "Voor het sluiten van een contract zijn echter twee partijen nodig", stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de vaste VWS-commissie van de Tweede Kamer.

Zorgverzekeraars zijn verplicht om voor 19 november helderheid te verschaffen over de gecontracteerde ziekenhuizen. Volgens de koepel kan die verplichting de onderhandelingen nadelig beïnvloeden, want voor zorgaanbieders geldt die verplichting niet. Een ander probleem is volgens ZN wet- en regelgeving. De koepel dringt er bij de Tweede Kamer op aan om na 1 april geen grote wijzigingen in wetten en regels door te voeren omdat die de zorginkoop flink kunnen verstoren. Uiterlijk 1 april maken zorgverzekeraars namelijk aan zorgaanbieders hun inkoopbeleid voor het komende jaar bekend.

Op dit moment is de overheid de doorlooptijd van dbc’s aan het verkorten. Dit levert volgens ZN een "knelpunt" op in de afronding van de contractering van ziekenhuizen omdat alle producten en tarieven aangepast moeten worden. Ook de onduidelijkheid over de manier waarop de overheid wil omgaan met dure geneesmiddelen heeft invloed op het verloop van de onderhandelingen met ziekenhuizen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top