Finance

Martini Ziekenhuis komt er niet uit met VGZ

De contractonderhandelingen tussen het Groningse Martini Ziekenhuis en zorgverzekeraar VGZ zijn vastgelopen. Hierdoor is het onzeker of patiënten die bij deze verzekeraar zitten volgend jaar terecht kunnen in het Martini Ziekenhuis, waarschuwde het ziekenhuis vrijdag.

Het gaat om ongeveer 25.000 patiënten. VGZ zou het ziekenhuis een korting van 8 procent van het totale budget willen opleggen. Daarnaast wil VGZ vrijwel alle risico’s voor bijvoorbeeld dure geneesmiddelen op het ziekenhuis afwentelen. ,,Ik vind het buitengewoon vervelend om nu dit signaal te moeten afgeven, maar ik weiger concessies te doen aan de kwaliteit van zorg die dit ziekenhuis biedt'', stelt Hans Feenstra, bestuurder bij het Martini Ziekenhuis.

Het ziekenhuis zegt met de andere grote zorgverzekeraars Menzis en Achmea al wel contracten afgesloten te hebben.

Prijzen

VGZ stelt in een reactie dat het Martini Ziekenhuis "substantieel hogere prijzen'' vraagt dan soortgelijke ziekenhuizen. De verzekeraar noemt dit onverantwoord en wijst erop dat dit ten koste gaat van het eigen risico van verzekerden. Bovendien kan het Martini Ziekenhuis geen goede verklaring geven voor de hogere prijzen. Daarnaast bestrijdt VGZ dat alle risico's op het bordje van het ziekenhuis terechtkomen.

Toch is het Groningse ziekenhuis niet het enige waar VGZ nog geen zorgcontract mee heeft kunnen sluiten voor 2016. Met nog zo'n twee weken te gaan heeft de verzekeraar nog maar 51 ziekenhuizen, ofwel 61 procent, gecontracteerd. Dat betekent dat er nog geen overeenstemming is bereikt met 32 ziekenhuizen in het land. Zolang de nieuwe voorwaarden niet bekend zijn, lopen verzekerden het risico dat ze bij betreffende ziekenhuizen niet terecht kunnen. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Hans Feenstra

11 december 2015

nog zo'n twee weken te gaan ? Volgens mij hadden we afgesproken dat 18 november de deadline was......en verder klopt het verhaal van VGZ van geen kant. En dat weten ze zelf drommels goed.....

Pieter van Ede

11 december 2015

Verstandige ziekenhuisbestuurders begrijpen eindelijk dat de wal het schip zal moeten gaan keren. Dit systeem is onhoudbaar.

Bestuurders worden tegen elkaar uitgespeeld en wijzen naar elkaar. Het vertrouwen is gedaald tot nul komma nul.

De diabetesvereniging adviseert haar patiënten zich niet bij Menzis te laten verzekeren. Risicoselectie is compleet en ligt nu op straat.

De puinhoop is niet meer te overzien. Lang leven de zogenaamde marktwerking.

Parlementair onderzoek?

Leo J van Oudheusden

21 december 2015

Minister Schippers , Rutte etc hebben van de gehele zorg een complete puinhoop gemaakt. De structuur is volledig vernietigd zonder een heldere visie op een nieuwe structuur. Ik raad iedereen aan om naar een verzekeraar over te stappen zoals DSW Schiedam of de ONVZ. LJ van Oudheusden kinderarts

Top